Sähköpyörän huolto ja terveysvaikutukset


Sähköpyörät kasvattavat suosiotaan, sähköisessä kulkuvälineessä on paljon hyötyjä verrattuna normaaliin pyörään. Sähköpyörän huolto tulee muistaa tehdä silloin kun ensimmäiset 300 ajokilometriä tulee täyteen. Mutta tuoko sähköpyörä mitään merkittäviä terveyshyötyjä verrattuna tavallisella pyörällä ajoon?  Tervetuloa blogin pariin, tällä kertaa pohdimme onko sähköpyörällä ajolla terveysvaikutuksia ja miten usein sähköpyörää tulee huoltaa.

Sähköpyöräily sopii erinomaisesti hyvin säännöllistä liikkumista aloitteleville tai huonompikuntoisille, säädettävän rasitustasonsa vuoksi. Se myös rasittaa esimerkiksi polviniveliä vähemmän kuin tavallinen polkupyöräily, mikä tekee siitä hyvän liikkumismuodon myös ikääntyville tai polvivaivoista kärsiville. Vaikka sähköpyöräilyssä fyysinen kuormitus jää tavallista pyöräilyä hieman pienemmäksi, ovat tutkimukset osoittaneet että sähköpyöräily täyttää terveysliikunnan edellytykset. Tämä pätee kaikkiin sähköpyörän avustetasoihin, joten myös sähköpyöräilyllä on terveysvaikutuksia.  

Tutkimusten mukaan sähköpyörällä ajaessa keskisyke on noin 10 lyöntiä minuutissa matalampi kuin ajaessa perinteisellä pyörällä, tämä ero on niin pieni että sillä ei ole suurempaa vaikutusta harjoitusvastineeseen. Juurikin tämä pienempi syke itse asiassa auttaa pitämään sykkeen aerobista kestävyyttä kehittävällä sykealueella.  Silloin on odotettavissa, että pyöräilijä jaksaa liikkua pidempään sekä tehokkaammin kuin tavallisella pyörällä ajaessa. Tutkimustulokset ovatkin osoittaneet että sähköpyöräilijät ajavat noin kolme kertaa pidempiä matkoja kuin tavallisella pyörällä ajajat. Pyöräilijät kokevat että sähköpyörä on mukavampi ajaa ja että kynnys pyöräilemään lähdöstä on matalampi, verrattuna tavalliseen pyörään.

Tee sähköpyörän huolto tasaisin väliajoin

Sähköpyörä eroaa moottorinsa sekä akkunsa vuoksi perinteisestä pyörästä ja sähköpyörää täytyy myös huoltaa eri tavoin kuin perinteistä pyörää. Sähköpyörän huolto suositellaan tehtäväksi ensimmäisen 300 ajokilometrin jälkeen. Polkupyörän käyttöiän kannalta ensihuolto on kaikista tärkein huolto, sillä ensihuollossa tarkastetaan pyörän turvallinen toimivuus. Ensimmäinen sähköpyörän huolto sisältää renkaiden tarkistuksen ja täytön, napalaakereiden tarkistuksen, vaihteiston säädön, kiekkojen rihlauksen, ketjujen huolto ja paljon muita pyörän toimintaan vaikuttavia tarkistuksia. Sähköpyörät hyötyvät myös kausihuollosta, kausihuolto kannattaakin tehdä kerran vuodessa pyöräilykauden alkaessa. Kausihuollossa pyörän osat, kuten rattaat, ketjut ja jarrupalat, tarkastetaan sekä tehdään niille tarvittavia muutoksia. Sähköpyörän huollon suorittaa esimerkiksi Star-Velos.

Sähköpyörän täyshuolto kannattaa tehdä joka 3. vuosi tai jos pyörä on kovalla käytöllä, suositus on tehdä huolto 6000 kilometrin välein. Täyshuollossa pyörälle tehdään perusteellinen kuntotarkastus sekä syväpuhdistus.

minusta

Vapaa-aika ja urheilu: hyväksi mielelle ja keholle

Jokapäiväinen elämämme koostuu lukemattomista velvollisuuksista ja tehtävistä. Suuri osa siitä on tärkeää toimeentulomme kannalta, joten monilla meistä on taipumus laiminlyödä itse elämää. Siksi tämä blogi käsittelee vapaa-aikaa ja urheilua. Koska nämä kaksi näkökohtaa ovat erityisen tärkeitä elämämme kannalta. Urheilu voi auttaa selkeyttämään mieltä, ja säännöllinen liikunta vaikuttaa painon lisäksi myös lihaksiin ja niveliin. Lisäksi liikunta, joko raittiissa ilmassa tai sisätiloissa, voi myös edistää levollista unta. Vapaa-aikana voit esimerkiksi harrastaa, oppia uusia asioita tai viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa. Etkö tiedä, mitä tehdä vapaa-ajallasi? Tässä blogissa annamme sinulle vinkkejä erilaisista tavoista, joilla voit viettää vapaa-aikaasi. Esittelemme sinulle myös joitakin epätavallisia urheilulajeja, joita sinun kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Haku

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

23 August 2022
Sähköpyörät kasvattavat suosiotaan, sähköisessä kulkuvälineessä on paljon hyötyjä verrattuna normaaliin pyörään. Sähköpyörän huolto tulee muistaa tehd

18 August 2022
Venetelakka on suuri apu veneilijälle, sillä siinä voi säilyttää venettä niin että sinun ei tarvitse pelätä että vene karkaa vesille tuulisella säällä

11 March 2022
Oletko koskaan miettinyt, miten shuffleboardia eli pöytäcurlingia pelataan? Tässä kerromme yleisimmät shuffleboard-säännöt, joita sovelletaan yleisest

tag