Snooker on kehittynyt upseerien pelistä koko kansan viihteeksi


Snooker oli alun perin upseerien ja herrasmiesten peli

Snooker on biljardipeli, jossa pelaajat yrittävät vuorotellen lyödä valkoisella pallolla keppiä käyttäen muita värillisiä palloja snooker-pöydän kulmissa ja laidoilla oleviin pusseihin, määrätyssä järjestyksessä. Pelissä jaetaan pisteitä pussitettujen pallojen mukaan, ja erän voittaa eniten pisteitä kerännyt. Jokaisella eri värisellä pallolla on oma arvonsa.

Snookerin kehittivät Intiassa palvelleet brittiupseerit 1800-luvun lopulla. He toivat pelin mukanaan takaisin Britanniaan, jossa siitä kehittyi suosittu ylempien yhteiskuntaluokkien harrastus 1900-luvun alkupuolella. Toisen maailmansodan jälkeen peli alkoi levitä laajemmalti Isossa-Britanniassa, missä siitä kehittyi koko kansakunnan harrastus. Snookerista tuli suosittu peli myös monissa englanninkielisissä maissa kuten Irlannissa, Australiassa ja Kanadassa. Nykyään snookeria pelataan maailmanlaajuisesti, ja peli on noussut Eurosport- kanavan snooker-lähetysten ansiosta myös suomalaisten tietoisuuteen

Pelin kulku

Snookeria pelataan suorakaiteen muotoisella, reilun kolmen ja puolen metrin pituisella ja vajaan kahden metrin levyisellä, vihreällä veralla päällystetyllä pöydällä. Pöydässä on kuusi pussia, yksi jokaisessa kulmassa ja kaksi keskellä pöydän molempia pidempiä sivuja. Pelin aluksi pöydälle asetetaan 15 punaista palloa ja kuusi värillistä palloa kukin ennalta määrättyyn paikkaan.

Lyöjän tarkoitus on lyödä valkoisella pallolla muita palloja pussittaen vuorotellen punaisia ja värillisiä palloja, kunnes kaikki punaiset pallot on pussitettu (värilliset pallot nostetaan takaisin pöydälle pussituksen jälkeen, kun taas punaiset jäävät pussiin). Tämän jälkeen väripallot pussitetaan niiden arvon mukaisessa järjestyksessä pienimmästä suurimpaan. Pelaajan lyöntivuoro jatkuu, kunnes hän ei onnistu enää pussittamaan palloa. Tällöin hänen vastustajansa jatkaa pelaamista samasta paikasta, johon valkoinen pallo on jäänyt, paitsi silloin kun pelaaja ei onnistu osumaan valkoisella pallolla palloon, joka hänen on määrä pussittaa. Tällöin häntä vastaan määrätään rangaistus, ja vastustaja saa sijoittaan valkoisen pallon haluamaansa paikkaan. Kun kaikki pallot on pussitettu, voittaa eniten pisteitä kerännyt pelaaja erän. Voittoon tarvittujen erien määrä riippuu turnauksen säännöistä.

Snooker on myös totista ammattilaisurheilua

Snookerista on kehittynyt vuosien saatossa paitsi koko kansan viihdettä, myös totista ammattilaisurheilua. Syksyllä alkava ja keväällä päättyvä snookerin maailmankiertue koostuu ranking- ja kutsuturnauksista, joihin valitaan snookerin ranking-listan perusteella maailman parhaat pelaajat. Kausi huipentuu keväällä järjestettävään maailmanmestaruusturnaukseen.

Modernin snookerin suurimpina tähtinä loistavat 1990-luvulla lajia dominoinut ja seitsemän maailmanmestaruutta voittanut skotlantilainen Stephen Hendry ja hänen manttelinperijänsä englantilainen Ronnie O'Sullivan, jolle maailmanmestaruuksia on kertynyt kuusi vuosien 2001 - 2020 välillä. Puitteet snookerin ja biljardin pelaamiseen ja viihtymiseen löytyvät esimerkiksi täältä: Groovetown Jack Bar & Billiard.

minusta

Vapaa-aika ja urheilu: hyväksi mielelle ja keholle

Jokapäiväinen elämämme koostuu lukemattomista velvollisuuksista ja tehtävistä. Suuri osa siitä on tärkeää toimeentulomme kannalta, joten monilla meistä on taipumus laiminlyödä itse elämää. Siksi tämä blogi käsittelee vapaa-aikaa ja urheilua. Koska nämä kaksi näkökohtaa ovat erityisen tärkeitä elämämme kannalta. Urheilu voi auttaa selkeyttämään mieltä, ja säännöllinen liikunta vaikuttaa painon lisäksi myös lihaksiin ja niveliin. Lisäksi liikunta, joko raittiissa ilmassa tai sisätiloissa, voi myös edistää levollista unta. Vapaa-aikana voit esimerkiksi harrastaa, oppia uusia asioita tai viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa. Etkö tiedä, mitä tehdä vapaa-ajallasi? Tässä blogissa annamme sinulle vinkkejä erilaisista tavoista, joilla voit viettää vapaa-aikaasi. Esittelemme sinulle myös joitakin epätavallisia urheilulajeja, joita sinun kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Haku

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

1 November 2021
Snooker oli alun perin upseerien ja herrasmiesten peli Snooker on biljardipeli, jossa pelaajat yrittävät vuorotellen lyödä valkoisella pallolla keppiä

6 September 2021
Sähköpyöräily on yleistynyt viime aikoina ja kasvattaa kokoajan tasaisesti suosiotaan. Sähköpyöräily on erinomaista arkiliikuntaa ja se sopii monelle,

tag